Makalede Neler Var
Silikonize mastik nasıl kullanılır sorusuna cevap vermeden önce silikonize mastiğin tanımını yapmak gerekir. Silikonize mastik izolasyon için kullanılır ve bir tür yapıştırma malzemesidir. İzolasyon ise ortamdaki enerjinin dış ortama çıkmasını önleme olarak açıklanabilir.
Silikonize mastiklerin kullanımı günlük hayatta sıkça karşılaşılır. Pencere kenarları, banyo malzemeleri gibi birçok alanda sızdırmazlık ve dolgu ihtiyacı vardır.
Bu ihtiyaç genellikle silikonların farklı çeşitleriyle ortadan kaldırılır. Silikonların hava koşullarına, suya ve kimyasal etkenlere dayanıklı olma özelliği onun kullanım açısından zengin olmasını sağlar. Farklı alanlar için farklı silikonlar kullanılır.
Silikonlu mastik, iki ortam arasındaki enerji transferini engellediği için nem, kimyasal maddeler, hava koşulları gibi etkenlere dayanıklı bir malzemedir. Yapışma oldukça yüksektir, bu nedenle kullanım kısmından düşme sorunu yoktur. Aynı zamanda esnek bir malzemedir.
Silikonize Mastik Nedir↗
silikonize mastik için ayrıntılı açıklama
Kalıcı esnekliğinden dolayı sıcaklık değişimleri ve esneklik sorunları ile karşılaşmaz. Küf ve nem geçirmez bir malzemedir. Su ile direkt temas halinde kullanıldığında problem yaratmaz. Silikonlu mastiklerin nasıl kullanılacağı sorusuna cevap verilirken bu özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.
Silikonize Mastik Çeşitleri
Silikonize mastik çeşitleri Silikon dolgu macunu, silikondan yapılmış dolgu mastiği anlamına gelen genel bir terimdir.
Silikon dolgu macunları inşaat, gıda endüstrisi ve deniz endüstrileri de dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır.
Sızdırmazlık maddeleri, dolgu maddeleri dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli şekillerde kullanılabilir.
Silikonize Mastik Nasıl Kullanılır
Silikon dolgu mastik birçok projede kullanılan çok yönlü malzemelerdir. Sıcaklığa uzun süreli dayanıklılığı ve çok çeşitli kimyasallara, neme ve hava koşullarına dayanıklıdırlar.
Bu yazımızda sadece resimlerle silikon mastik nasıl kullanılır onu göreceğiz. O halde silikon mastik çeşitleri ve kullanımları ile ilgili yazımızı mutlaka takip edin.
Silikon dolgu mastik nedir? Silikon dolgu, kimyasallara dayanıklı, kokusuz, ısıya dayanıklı vb. özel malzemelerdir. bunlar yağ veya sıvı formda, ayrıca macun ve toz formunda mevcuttur.
Bunlar tel, elektronik devreler, devre kartları ve kablolarda ve diğer uygulamalarda yaygın olarak kullanılan kullanışlı malzemelerdir. Ancak bu basit yöntemler hemen hemen her alt tabakaya ve ürüne uygulanabilir.
Silikon, tabancaya takılarak rahatlıkla kullanılabilir. Basınç valfini çekerek uygulanır. Uygulamadan önce, yüzeyin her türlü kir, toz ve yüzey parçacıklarından arınmış olduğundan emin olun.
Herhangi bir kalıntı, kirlilik daha zayıf bir yalıtıma neden olacaktır.
Yüzeyi hazırlamak için: Yüzeyi sabunlu bir sünger/bezle iyice temizleyin. Mühür silikonu, ısı ve hava koşullarına karşı direnci ve aynı zamanda sızıntı veya çatlama olmadan suya ve aşırı sıcaklık değişikliklerine dayanma yeteneği nedeniyle dış mekan kullanımı için idealdir.
Aynı zamanda yüksek derecede esneklik korur. teraslar, havuz çevreleri, güverteler, kaldırımlar ve araba yolları gibi yüzeylerin yanı sıra banyo duvarları ve duşlar, küvetler, mutfak tezgahları, musluklar, küvetler ve duş kabinleri ve kaplıcalar gibi iç mekanlarda kullanılmaktadır.
Standart Silikonlar
Standart silikonlar üzerinde üniversal silikon ibaresi bulunur. En çok tercih edilen silikon olarak gösterilebilir.
Diğer silikonlarda olduğu gibi amacı sızdırmazlık ve izolasyondur. Banyo (küvet, lavabo vb.) ve pencerelerde tercih edilir. Hava koşullarına dayanıklı bir malzeme olması standart silikonları pencere yerleşiminde önemli bir konuma getirir.
Standart silikonlar evrensel silikon olarak etiketlenir. Banyolarda (küvet, lavabo vb.) ve pencerelerde tercih edilir. Hava koşullarına dayanıklı bir malzeme olması, standart silikonu pencere yerleştirmede önemli bir yer haline getirir. Bu yazıda en çok tercih edilen silikon olarak gösterilebilir.
Bunun nedeni, suyun silikon yüzeyle temas ettiği küvet, lavabo, duş perdesi, kapı kolu, lavabo, klozet vb. banyo armatürleri başta olmak üzere her türlü yer için ideal kılan uzun ömürlü özellikleridir.
Yurt içinde veya yurtdışında ve herhangi bir şehir veya banliyödeki ticari binalarda, otellerde, endüstriyel tesislerde ve apartmanlarda uzun yıllar dayanacak şekilde buhar odası, sauna odası veya yüzme havuzu veya hamam spa gibi ağır koşullar altında kullanılır.
Ayna Silikonları
Özellikle aynaları yapıştırmak için kullanılır, ismini de buradan almıştır. Aynanın arkasındaki siyah sır tabakasına herhangi bir zarar vermediğinden aynalar için güvenli bir kullanım sağlar.
Diğer silikonlardan farkı ise kuruma yöntemidir. Ayna silikonları diğerlerinin aksine içten dışa doğru kurumaya başlar. Aynalarda korozyon gibi kimyasal değişime ya da sıcaklık değişimlerinde gözlemlenebilecek fiziksel değişime neden olmazlar.
Isıya Dayanıklı Silikonlar
Silikonize mastik nasıl kullanılır sorusu kadar silikonize mastik nerelerde kullanılır da önemli bir sorudur. Isıya dayanıklı silikonlar kullanım alanları olarak oldukça önemli bir silikonize mastik çeşididir.
Diğer silikonize çeşitlerinden farklı olarak yüksek sıcaklıklara karşı yüksek dayanım gösterirler. Endüstriyel makine parçaları, elektrikli ev aletleri gibi yüksek sıcaklığa maruz kalan alanlarda kullanılır.
Akvaryum Silikonları
Ayna silikonlar gibi akvaryum silikonları da camlarda kullanılır. Cama zarar vermez ve oldukça iyi yapışır. Akvaryum silikonları özellikle akvaryumlarda kullanılır ki ismini de buradan almıştır. Canlılara zarar vermeyen yapısı sayesinde özellikle tercih edilir.
Silikonize mastik çeşitleri daha da arttırılabilir. Kullanım alanları da bu çeşitlilikle birlikte artar. Silikonize mastik nasıl kullanılır sorusu ise bu etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Silikonize mastiğin diğer genel özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir:
- Anti bakteriyeldirler.
- UV dayanıklılığına sahiptirler.
- Beyaz, siyah, gri ve kahve gibi renklere sahiptir.
Silikonize Mastik Kullanımı
Silikonize mastik, silikon tabancası veya mastik tabancası ile kullanılır. Bu tabancalar bir silindir kutu ve başlıktan oluşur. Silindir kutunun içine silikonize mastik doldurulur. Başlık sayesinde tabanca içinde basınç oluşur ve bu basınç silikonun dışarı çıkmasını sağlar.
Silikon çeşitlerine göre kuruma zamanında ve türünde değişiklik gözlemlenebilir. Kuruma tamamlandıktan sonra izolasyon sağlanmış olur.
Silikonize mastik nasıl kullanılır sorusu genel anlamda bu şekilde cevaplanabilir. Fakat yukarıda da bahsedildiği gibi ayna silikonlarında farklı kuruma gözlemlenir. Farklı kuruma çeşitleri ya da farklı alanlar kullanım şeklini değiştirebilir.
Silikonize mastik kullanımında öncelikle nerede kullanılacağı ve o ortamın özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve buna göre silikon çeşidi seçilip kullanılmalıdır.