Makalede Neler Var
Silikonize mastik özellikleri açısından akrilik mastikle karıştırılan ve akrilik mastikle birlikte kullanılan bir yapı ürünüdür. Silikon mastik su, nem, toz gibi dış ortam koşullarına ve çeşitli kimyasallara dayanıklıdır.
Oldukça yüksek bir yapışma ve yapıştıktan sonra esneme özelliğine sahiptir. Esneme özelliği ön plana çıkmasını sağlayan en önemli özelliklerinden biridir.
Silikonize mastik genel olarak yapı işlerinde kullanılan bir yalıtım ve yapıştırma malzemesidir.
Silikon mastik hava koşullarında dayanıklı bir üründür.
uygulandığı alanda Yüksek yapışma özelliğine sahiptir. Silikon mastik Esnekliğini koruyabilen bir üründür.
Su ile direkt temasın olduğu yerlerde kullanılabilir. Küf oluşumuna karşı dayanıklıdır.
Silikon dolgu mastik cam pencereleri, fayansları, zeminleri ve daha fazlasını sızdırmaz hale getirmek için kullanılır. Kurulumu için yaygın olarak kullanılır. Su yalıtımında çok etkilidir.
Ayrıca arabalarda, mutfak aletlerinde vb. Kullanılabilir.
- Ahşap
- metal
- plastik
yüzeylerde koruyucu kaplamadır.
Kauçuk ve vinil ürünlere zarar vermez. (boyalı alanlar hariç)
Silikonize Mastik ve Akrilik Mastik Arasındaki Farklar
Silikonize mastik ve akrilik mastik birbirleriyle sık sık karıştırılan ancak birbirlerinden çok farklı olan iki yapı malzemesidir. Öncelikle silikonize mastik özellikleri gereği yalıtım ve yapıştırma işlerinde kullanılırken akrilik mastik yapıştırma ve dolgu işlerinde tercih edilir.
Her iki mastik türü de PVC yapılarda, ahşap doğramalarda, arabaların ses ve toz yalıtımlarında kullanılır. Ancak silikon mastikler neme olan dayanıklılıkları sayesinde banyo küveti, klozet, fayans, lavabo ve seramiklerde daha çok tercih edilir.
Akrilik mastik ise dolgu malzemesi olması sebebinden ötürü küçük çatlakların onarımında ve derz aralarının doldurulmasında kullanılır.
Silikonize mastik nemli alanlarda ya da direkt su temasının olacağı yerlerde kullanıldığı için küfe de dayanıklıdır.
Silikonize Mastik Renkleri
Yüksek ve düşük sıcaklıklarda esnekliğini korumaya devam eder. Silikonlu mastik yüksek viskoziteye sahiptir ve kuruduktan sonra esnek kalır. Siyah, beyaz, gri, kahverengi ve şeffaf renkleri mevcuttur. Silikon mastik boya bırakmaz ve boya tavsiye edilmez. Akrilik çimento su bazlı bir yapı malzemesidir.
Nemli alanlarda kullanılması tavsiye edilmez ve esnek değildir. Küvet, klozet ve lavabo gibi banyo malzemelerinde silikon mastik gibi kullanılmaz. Kuruduktan sonra elastikiyetini kaybeder ve sertleşir.
Şeffaf dışında silikon mastik ile aynı renk seçeneklerine sahiptir. Silikon mastiğin aksine boyanabilir ve boya tutucu bir yapıya sahiptir. Bu onların iç ve dekorasyon projelerinde kullanılmasına yardımcı olur. Yapışma, silikon mastiklere göre daha azdır.
Silikonize Mastik Kullanım Alanları
Silikonize mastik özellikleri gereği PVC, ahşap ve alüminyum doğramalarda, küvet, lavabo, fayans, seramik, klozet gibi banyo ürünlerinde, arabaların ses ve toz yalıtımını sağlamak amaçlı kullanılabilir. Genellikle akrilik mastikten fiyat olarak daha pahalıdır.
Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden etkilenmezler, bu nedenle dış mekân kullanımlarına uygundur. Silikonize mastikler cam ve kapıların birleşme yerlerinde uygulanmaya uygun bir yapıya sahiptir.
Silikonize mastik özel bir silikon tabancasıyla uygulanır. Silikon tabancasını kullanmak oldukça kolaydır. Yapı işleriyle profesyonel düzeyde uğraşan, meslek haline getirmiş ustalardan kendin yap seviyesinde, bu işlerle sadece hobi olarak ilgilenen kişilere kadar herkesin kullanabileceği bir uygulanma kolaylığına sahiptir.
Silikon mastikler çok çabuk kurur ve kuruduktan sonra sızdırmazlık özellikleri vardır. Cam ve cam kasası arasında cam macunu niyetine de kullanılabilir hem yalıtım sağlar hem de yapışmalarına yardımcı olur. Antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Silikonize Mastik Özellikleri
Beş dakika içerisinde kuruyabilen silikonize mastik çeşitleri vardır. Uzun süre dayanıklılık esasına bağlı olarak üretilirler. Ayna silikonları, ısıya dayanıklı silikon gibi farklı silikonize mastik çeşitleri bulunmaktadır.
Akrilik mastik suyla temas eden yerler hariç silikon mastiklerin kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Silikonize mastikten genel olarak daha ucuzdur. Aynı silikonize mastikler gibi güneş ışınlarına karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Silikonize mastik özellikleri gereği karıştırılsalar da akrilik mastiklerin kuruması daha uzun sürer, uygulandıkları iklime yapısına göre değişim gösterirler.
Akrilik mastikler inşaatlarda her türlü boşluk ve çatlağın kapatılması ve doldurulması amacıyla kullanılır. Prefabrik yapılarda, ahşap, demir, PVC ve alüminyum doğramaların monte edilmesinde, iç ve dış derz araları ve derz birleşimlerinde, doğramaların sıvanmasında, çatı ve cephe kaplama plakalarını birleştirirken akrilik mastikler tercih edilir.
Boyanabilirler, boyanmaları dış mekanlarda kullanılmaları için avantaj sağlar. Yüzey boşluklarından gelebilecek her türlü toz, böcek ve haşere için koruma sağlar. Yangına dayanıklı versiyonları bulunur. Akrilik mastikler aynı silikon mastikler gibi özel bir tabanca yardımı ile yüzeylere uygulanabilir. Kullanması kolaydır.
En iyi sonucu alabilmek için kullanılacak yere göre malzeme seçimi yapmak çok önemlidir. Silikonize mastik özellikleri ve yapısı ile akrilik mastiğe çok benzese de birbirlerinin yerine kullanılmamaları tavsiye edilmektedir. Aynı amaç için kullanılabilseler de en iyi sonucu alabilmek için doğru malzeme seçimi yapmak kritik bir önem taşır.
Su Geçirmez Silikon Mastik ↗
Silikon Mastik yazımızı okumak isterseniz..